hovedmeny Forside Dagligvarer Middagstips Sportsutstyr Kafé Norsk Tipping Godt Brød Kontakt oss

Middagstips

Stekt svinekotelett og ovnsbakt squash med feta, soltørket tomat og oliven



2 personer

Ingredienser:
ca. 400 g svinekoteletter, eller ønsket mengde

1 grønn squash
2 ss olivenolje
1 finhakket hvitløkfedd
25 g soltørkede tomater
25 g steinfrie sorte oliven, hakket
50 g oppsmuldret brød uten skorpe
1 egg sammenvispet
2 ts friske timianblader + kvister til pynt
100 g feta i terninger
salt og nykvernet pepper

Fremgangsmåte:
Kok opp rikelig med lettsaltet vann, og legg i hel squash. Kok den i 5 minutter. La den renne av etterpå.
Varm oljen i en stekepanne og stek hvitløk og soltørkede tomater på middels varme i 5 minutter til de er myke. Ha det over i en bolle, og bland med oliven, brødsmuler, egg, timianblader og feta. Bland godt, smak til med salt og pepper, og avkjøl.
Skjær squashen i passende porsjoner og hul ut frøene. La det være litt igjen i bunnen.
Fordel fyllet i squashene.
Stek de i stekeovn i ca 15- 25 minutter ved 175 grader til de er møre og gjennomvarme.

I mellomtiden stekes svinekotelettene i varm stekepanne med brunet smør. Krydre med salt og pepper. Husk å lage noen snitt i fettranden på koteletten, da unngår du at de krøller seg i pannen.

Server kotelettene på tallerkener med fylt squash. Ha over stekesjy eller litt god olivenolje.
Poteter eller godt brød kan serveres ved siden av, men er ikke nødvendig.





Stekt laksefilet med auberginegrateng



2 porsjoner

2 stk laksefilet, skinn og benfri
Litt smør og olivenolje til steking
Salt og pepper

Auberginegrateng:
½ kg aubergine
1 boks tomater hakkede, ca 400 gram
2 ts ss tørket basilikum (fersk basilikum kan brukes men den mister smak når den kokes i saus, legg eventuelt litt frisk basilikum mellom lagene)
1 hvitløkfedd

150 g mozarella, jarlsberg eller Norvegia
50 g revet parmesan eller cheddar
olivenolje til steking og til formen
salt, pepper

Fremgangsmåte:
Vask auberginen, fjern stilkfestet, skjær frukten i ca. ½ cm tykkeskiver på langs. Dryss over salt, legg dem på en tallerken, dekk med nok en tallerken og sett på et lodd. La det stå minst 1 time, slik at de bitre stoffene trekkes ut.
Lag sausen i mellomtiden: varm de hakkede tomatene i en kjele. Tilsett basilikum og presset hvitløk, og kok til en glatt saus, smak til med salt og pepper.
Skyll aubergineskivene raskt i rennende vann, renn av og tørk godt med et papirhåndkle. Varm rikelig med olivenolje i en panne, og stek aubergineskivene gyllengule. La dem renne av på et papirhåndkle. Sett stekeovnen på 175 g.
Legg stekte aubergineskiver, tomatsaus og revet ost lagvis i ildfast form. Revet ost på toppen.
Stek gratengen i ca. 30 minutter.
Ta ut gratengen å la den stå noen minutter på benken mens du steker laksefiletene.

Legg et godt stykke grateng og stekt laksefilet ved siden av. Server med godt landbrød ved siden av.




Baconstekt kyllingfilet med parmesankremet spagetti



2 porsjoner

Ingredienser:
2 stk kyllingfilet
2 skiver bacon
Salt, pepper
2 ss solsikkeolje

1 pk fersk spagetti
1 dl matfløte
1 ss revet parmesan
Salt, pepper
1 ss hakkede urter, f. eks persille, rosmarin og gressløk

Ca. ½ hode brokkoli

Fremgangsmåte:
Tørk kyllingfiletene med papir, og surr en skive bacon rundt hver filet. Baconet kan festes med tannstikker, men det går fint uten.
Varm opp en stekepanne med litt solsikkeolje i, og stek filetene på begge sider til de er gjennomstekt og baconet er sprøtt. Annen matolje kan brukes.
La kyllingfiletene hvile under litt aluminiumsfolie mens du klargjør resten.

Kok spagetti etter anvisning på pakken. Skjær brokkolien i pene buketter, og kok i lettsaltet vann eller sammen med spagettien.

Kok opp matfløten, og la den småkoke 2-3 minutter.
Tilsett revet fersk parmesanost, og de hakkede urtene. Smak til med pepper og eventuelt salt..
Vend inn den kokte spagettien og brokkoli.

Anrett den kremede spagettien på tallerkener, og legg kyllingfiletene oppå. Om ønskelig kan kyllingfiletene skjæres i pene skiver.
Pynt gjerne med litt kryddergrønt på toppen.
Server!




Fiskepudding med karristekte grønnsaker og hvit saus



2 porsjoner

Ingredienser:
400 g fiskepudding, eller ønsket mengde
1 ss smør eller margarin

1 liten boks maiskorn
1 rød paprika
½ løk
2 ss olivenolje eller annen matolje
Ca. 1 ts karripulver, eller etter smak
Salt og pepper

1 ss smør
1 ss hvetemel
2- 2 ½ dl helmelk
Salt og pepper

Fremgangsmåte:
Begynn med sausen. Fres smør og mel i en kjele å spe med varm melk mens du visper. Rør godt så det ikke klumper seg. Smak til med salt og pepper.

Skjær fiskepuddingen i skiver, og stek de i smør eller margarin i varm stekepanne.

Ha maiskornene i en sil og skyll godt i kaldt vann. La det renne godt av seg.
Vask paprikaen, og del den i to. Ta ut innmaten å skjær paprikaen i pene strimler.
Skrell løken, og del den i to. Skjær en halv løk i skiver.
Varm opp oljen i en stekepanne eller wok. Stek grønnsakene hurtig til de er gyllen brune. La karrien steke med på slutten. Smak til med salt og pepper.

Anrett fiskepuddingen på tallerkener, og ha på litt saus. Legg grønnsakene på toppen for å få frem de fine fargene.

Server med kokte poteter, ris eller bare godt brød!



Pepperbiff med aromatisk soppkrem


Ovnsbakte grønnsaker og poteter

2 porsjoner

2 pepperbiff

Ovnsbakte grønnsaker og poteter:
4-500 g potet
Ca. 400 g grønnsaker skåret i skiver eller staver. F. eks. gulrot, rødløk, sellerirot, kålrot, paprika.
Litt olivenolje
Salt og pepper
Litt sitronsaft.

Fremgangsmåte:
Varm opp stekeovnen til 210 grader.
Vask potetene godt, skrubb gjerne skallet med en børste. Skjær potetene i 4 eller 6 båter.
Vask og skjær grønnsakene.
Tørk poteter og grønnsaker med papir, og ha de i en ildfast form eller langpanne. Vend inn olivenolje. Det skal ikke flyte med olje, bare smøres. Krydre med salt og pepper og press over litt sitron.
Ønskes mer smak kan hvitløk og tørket timian tilsettes.
Bak de i ovn til de er gylne og møre. 25-35 minutter.

Når poteter og grønnsaker er nesten ferdig, steker du biffene i brunet smør i en varm panne. Stek de etter ønske. Ta biffene ut av pannen og la de hvile under folie mens du lager soppkremen. Bruk gjerne samme stekepanne til soppkremen.

Når biffen stekes presses saften inn mot kjernen av biffen, og når den hviler fordeles saften tilbake ut i hele kjøttstykket. Hvis det skjæres i kjøttet før det har hvilt renner saften ut.


Aromatisk soppkrem


200 g sopp (f. eks. østerssopp, shi-take og sjampinjong)
2 ss olivenolje eller annen matolje
1 fedd hvitløk
2 ss smør
2 ss sitronsaft
½ appelsin, saften
Ca. 1 ½ dl kremfløte eller matfløte
Salt og pepper

Fremgangsmåte:
Rens soppen og skjær den i skiver eller riv den forsiktig i fra hverandre med hendene.
Stek den i varm panne med olivenolje og smør til den er gyllen. Skrell ett fedd med hvitløk og stikk det på en gaffel, bruk denne til å røre i soppen mens du steker. Hvitløkgaffelen gir en fin aroma av hvitløk.
Tilsett sitron- og appelsinsaft og la det koke litt inn. Tilsett kremfløten og kok til den tykner litt.

Anrett grønnsaker, poteter, biff og soppkrem på tallerkener. Pynt gjerne med litt kryddergrønt.



Fiskekaker med revne gulrøtter, eplerømme og pitabrød



2 porsjoner

Ingredienser:
2 pitabrød, eller flere om ønskelig
2 gulrøtter
4-6 fiskekaker
1-2 ss smør eller margarin

1 dl lettrømme
1 syrlig grønt eple
2 ts sukker
1 ss friskpresset sitronsaft
1 ss klippet gressløk

Fremgangsmåte:
Skrell eplet og ta ut kjernen. Riv eller skjær eplet i små terninger, og bland det i lettrømmen.
Tilsett sukker og sitronsaft, og rør om til sukkeret er oppløst. Smak på blandingen, og tilsett eventuelt mer sukker og sitronsaft.

Skrell gulrøttene, og riv de på rivjernet.

Stek fiskekakene i smør eller margarin i en varm stekepanne.

Stek pitabrødene etter anvisningen på pakken.

Skjær et snitt i pitabrødet og fyll det med fiskekaker, gulrøtter og eplerømme.
Server!